Recipes

Random recipes. May be in Dutch.

  • Veganistische volkoren vruchtgevulde vlaaitjes

    Weet niet of je het echt vlaaitjes kan noemen, maar het allitereert zo lekker.

    De vulling kan van alles zijn, bijvoorbeeld kersentaartvulling uit een potje of zelfs rijstepap. In dit recept maak ik ze met peer-gember-vulling. Als je een beetje opschiet kan je ze in drie kwartier maken, inclusief baktijd.

    Het recept voor de bodem komt van AI, maar het idee van een simpele voorgebakte bodem met whatever vulling en kruimels bovenop heb ik in Zweden geleerd.

    Bodem

    Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

    Vet de bakvorm in. Ik gebruik een muffinvorm, kan vast ook met van die enkele vlaaivormpjes.

    Kneed een mooie bal deeg van de volgende ingrediƫnten (recept voor 6 kleine taartjes):

    • 120 gram volkorenmeel
    • 70 gram margarine
    • 30 gram suiker
    • 2 eetlepels water

    Snelste methode: verdeel het deeg nu in 6 ongeveer even grote balletjes. Plet elk balletje tot een mooi rondje in je handpalm. Bekleed hiermee de bakvorm.

    Netste methode: rol met een deegroller de grote bal deeg uit tot ongeveer 3 mm dik, en steek 6 rondjes van ongeveer 10 cm uit met bijvoorbeeld een kommetje. Bekleed daarmee de bakvorm.

    Bak de bodems (zonder vulling) 10 minuten voor in de voorverwarmde oven, vergeet niet een timer te zetten.

    Vulling

    Terwijl de bodems voorbakken kan je de vulling maken.

    • 2 peren
    • stukje gember
    • 2 eetlepels water
    • suiker naar smaak
    • kruiden naar smaak: kaneel, kardemom, nootmuskaat
    • beetje volkorenmeel om in te dikken

    Was de peren, snijd ze in kwarten, snij de steeltjes en kernen eruit, en snij ze vervolgens in dunne plakjes. Kook in een klein pannetje op matig vuur, met wat water. Voeg suiker en kruiden toe naar smaak.

    Snijd de gember in kleine stukjes, doe die door de perenprut die als het goed is nu langzaam kookt. Laat nog even mee pruttelen. Niet erg als het wat waterig is geworden, indikken komt later.

    Kruimeldeeg

    • flink handje haver
    • wat margarine, misschien 20 gram
    • schepje suiker
    • schepje volkorenmeel

    Mix haver/margarine/suiker in een kommetje tot de haver wat samenklontert tot kruimels, gebruik eventueel wat meel om beter te kruimelen of je handen minder plakkerig te maken.

    Bodems vullen

    Haal de voorgebakte bodems uit de oven.

    Haal de vulling van het vuur en dik in met wat volkorenmeel, totdat het niet meer zo vloeibaar is.

    Vul de bodems met de vulling, ik stamp het zelf altijd een beetje aan zodat er meer vulling in gaat. Bekleed met het kruimeldeeg.

    Doe ze in de oven, zet een timer voor 15 minuten. Genoeg tijd om de boel weer op te ruimen, de vaat te doen en misschien een dansje.

    Klaar!

    De makkelijkste manier om ze uit de muffinvorm te krijgen is er een snijplank op te leggen en de boel op z’n kop te keren. Als je ‘m goed ingevet had, kan je de vorm er dan zo af halen.